Ammarnäsfjällen tvärsöver med topptur

Ammarnäsfjällen tvärsöver med topptur

Plats: Vindelfjällen
Svårighetsgrad: Normal tälttur utanför leder
Pris: Lämnas vid förfrågan

Beskrivning

En storslagen tur som börjar och slutar i Ammarnäs. Denna tur ger dig möjlighet att blicka över de stora områden som ligger runt omkring Ammarfjället.

Denna tur är lämplig som första tur utanför lederna, följa och uppleva lättvandrade dalar utan stigar och rösen kombinerat med leder som leder dig till och från de inre delarna. Har kan du röra dig fritt och samtidigt vara hyfsat nära till leder runt omkring det område du rör dig i.

Turen börjar med en rejäl stigning uppför skidbacken, alternativt kan man starta från Stor-Tjulträksets parkeringsplats. Vi viker av för att ta bron över Karsbäcken och följer därefter leden/stigen som går på höjden strax över trädgränsen med Ammarfjällets siluett i norr. Följ leden ända fram till Ajkije eller Skidbacksstugan alt. sväng norrut tidigare för att Giejnuoguvrra. Gå söder om Rierruogåjsie. Passar det kan man gå på plattån runt Tjånkajavrrie alternativt Jienjame mot sjön Lijbuojavrrie. Om det passar kan en topptur Lijbuovaratje vara väl värt mödan då man har en fantastisk utsikt.

Från Lijbuojavrrie finns flera olika alternativa väger. Vi rekommenderar att gå norrut mot Skalkåtan och ansluta till stigen som sedermera ansluter till Kungsleden för en lättsam vandring på höjden ner tillbaka till Ammarnäs.

Krydda gärna turen med färsk pannkaka, rökt älghjärta och rörda lingon