Upplev vildmarken – tälttur

  • Antal dagar: 4
  • Planerade avgångar: 5-8/7 2021
  • Plats: Hemavan, Norra Storfjället runt
  • Svårighetsgrad: Medium - Kräver träning innan turen
  • Antal deltagare: minsta antal 6 st
  • Pris: 6,995 SEK
Vår fyra dagars fjällvandringstur med tält är tänkt för de som vill ha sällskap på turen eller för första gången ska tälta i fjällen och uppleva vildmarken fullt ut.

Turerna kommer genomföras i en lättsam miljö där vi under turen på ett enkelt sätt går igenom och provar de olika färdigheter som krävs för att kunna må bra under fjällturer. Hur går det till att vada? Vad tänka på vid val av tältplats? Hur agerar vi vid uppsättning och nedtagning av tält i regn? Hur genomför vi kort respektive lång rast? Hur skydda sig vid längre raster i dåligt väder? Hur packar vi våra ryggsäckar? Vilken utrustning är lämplig? Hur torkar vi blöt utrustning? Hur håller vi oss torr, varm och mätt? Etc.

Turen börjar redan i god tid före genomförandet med information om träning och utrustning. Genom dialog med deltagarna via en sluten Facebookgrupp skapar vi ett gemensamt lärande innan turen, i Facebookgruppen har vi dialog och information, både med fjällfararna och mellan deltagarna. Du kommer också erhålla en omfattande information kring träning, förebyggande aktiviteter och utrustning.

Förhoppningsvis kan vi även få in en kortare toppbestigning av ett lämpligt berg under turen för att på ett ännu bättre sätt se de stora och vidsträckta vyer som kan beskådas i fjällen.

Turen går runt Norra Storfjället med utgångspunkt i Hemavan. Vi kommer starta med att vandra Kungsleden genom Syterskalet omgivna av norra och södra Sytertopparna. Vi går utmed Syterbäcken och passerar både Viterskalsstugan och Syterskalets rastskydd.

Vi viker av från Kungsleden och går ner mot Gurkfjället och Solberg. På denna del har vi Vaellientjåhke som hela Norra Storfjällets östra toppar bredvid oss och de storslagna ytorna Österut. Under denna lättvandrade del passerar vi Stabre rastskydd.

När vi passerat Vaellientjåhke svänger vi av för att fortsätta ett antal kilometer i oledad terräng ovan Sleaberget. Passar det kan det bli en toppbestigning av antingen Vaellientjåhke eller Sarviestjåhke. Vi kommer här fram till Laisaliden för att därefter fortsätta via Drottningleden till Hemavan.

Dag 1

Vi samlas 13.00 vid vald utgångspunkt och går igenom turen samt den utrustning vi har med oss, ev. komplettering eller lämnade av överflödig utrustning. Första dagen kommer vi börja med lugn vandring och bekanta oss med utrustningen, raster, miljön, justera ryggsäckar, packa om utrustning etc.

Viktigt och se till att man fått en god natts sömn och är utvilad innan turen startar. Vi rekommenderar att man anländer till utgångspunkten redan dagen innan.

Dag 2-3

Vi fortsätter färden och turas om att både orientera och leda gruppen, vanligtvis håller var och en själva koll på var vi befinner oss. Eftersom vi blir mer och mer vana med fjället och miljö utökar vi våra aktiviteter med att praktisera bl.a. teknik för säkert vad. Vi går igenom ytterligare sätt att söka skydd, tillaga mat, olika utrustning och sätt att klä sig.

Förhoppningsvis kan vi under turen göra en enklare toppbestigning av någon närliggande topp.

Dag 4
Normalt är vi tillbaka vid utgångsplatsen i god tid innan 16.00 och vi avslutar med att utvärdera turen. Många av våra tidigare gäster har uttryckt värdet av att stanna kvar en natt för att kunna ta in och smälta de upplevelser de varit med om istället för att direkt återgå till vardagen.

 

I arrangemanget ingår:
Kompendium med beskrivning av träning, förebyggande vård och utrustning
Dialog och stöd innan turen med medföljande fjällfarare
Sluten facebookgrupp för information och frågeställningar
Fjällfarare tillgängliga under hela turen för frågor och stöd samt inställning av ryggsäck, utrustningsalternativ, tejpning, gångteknik etc.
Utbildning i fjällkunskap löpande under turen
Vandring enligt för året vald färdväg
Genomgång kring mat, vätska och utrustning
Eventuell behövlig säkerhetsutrustning

Bearfoot North tillhandahåller viss vandringsutrustning på begäran såsom tält, kök etc.
Deltagagandet sker på egen risk och det är upp till varje deltagare att själv säkerställa att denne är rätt försäkrad för turen.

Runt omkring

Vi rekommenderar att ni sover natten innan turen vid valt utgångsläge. Se till att ni fått sova en god natts sömn så att ni är utvilade.

Flertalet tidigare deltagare har valt att sova över ytterligare en natt i valt utgångsläge vid återkomsten för att vila upp sig och framförallt smälta intrycken från turen.

 

Mat

Det finns att köpa färdiga dygnspåsar som innehåller allt vad du behöver för turen. Alternativet är att själv plocka ihop en lämplig matsäck. I det kompendium som kommer skickas finns förslag till matlista. Tänk på att du behöver ha med dig nötter, bars, godis, frukt etc. att äta vid varje paus för att tillföra energi.

 

Våra tidigare deltagare tipsar

Träna långa pass med ryggsäck innan turen så du vänjer kroppen vi belastning och minskar träningsvärken under turen. Börja med kortare pass och lätt packning, öka på eftersom.

Använd stavar på hela turen för att avlasta benen på platten och uppför samt minska belastningen på knäna nedför. Stavar är också nödvändiga vid vad.

Utrustningslista

När resan är betalt skickas ett kompendium som djupare beskriver nedanstående utrustningslista.

Korta underbyxor kalsong/trosor
Underställströja
Kängor och strumpor, med minst en extra uppsättning strumpor
Långa byxor
Vindtät jacka
Keps
Regntät jacka och byxa. Byxorna ska gå att ta på/av utanpå kängorna
Förstärkningsplagg. Tunn dun-/syntetjacka. Ska rymmas under regnjackan
Mössa och handskar
Ryggsäck ca 60-90 liter, beroende på utrymmeskrävande tält och sovsäck är
Vattenflaska & mugg
Tält
Sovsäck
Liggunderlag
Kök
Stavar/vandringsstav
Tejp och skavsårsplattor till fötterna
Extra uppsättning strumpor
Buff/halsduk
Toapapper & våtservetter
Solglasögon och solskyddsmedel
Myggmedel
Litet sittunderlag, enkelt att ta fram för rasterna