Sveriges högsta punkt – Upplev Kebnekaise

  • Företag/Privat: Privat
  • Säsong: Höst, Sommar, Vår
  • Kategori: Skidor, Vandring
  • Pris: 4,995 SEK
  • Antal dagar: 3 dagar
  • Plats: Kebnekaise, Nikkaloukta
  • Svårighetsgrad: Avancerad - Kräver god träning innan turen.
  • Minsta antal: 6

 

Ett äventyr utöver det vanliga väntar dig och dina likasinnade. Ta med dina vänner till fjällen och en oförglömlig upplevelse tillsammans på Kebnekaise.

Kebnekaise! Sveriges högsta fjäll. Ödmjukhet och respekt för naturens kraft och utmaningar krävs. Vi utforskar omgivningen och gör ett topptursförsök av Kebnekaise. Väl uppe på toppen med en utsikt som är enastående, känner du dig speciell!

Under tre dagar berikar vi oss och tar in alla intryck som bara den dramatiska alpina miljön runt Kebnekaise kan erbjuda. Besöket i det svenska högalpina området som med sina majestätiska toppar och magiska glaciärer, oavsett var du befinner dig slås du av en utsikt som är förtrollande. Det här är dagar som för alltid kommer att finnas kvar i minnet.

Ett stort mervärde som tidigare deltagare lyft fram är den utbildning de upplever sig få. Vad tänka på när man går i stenig terräng? Vilka åtgärder vid kort och lång rast? Hur länge ska man gå? Vilket tempo? Hur länge rasta? Hur äta och dricka under turen? Hur klä sig vid olika väder? Vad ska man tänka på om man vill göra en egen tur med barnen etc. Fler deltagare har uttryck att ”fjällutbildningen” har varit en överraskande positiv överraskning och väldigt värdefull, både under turen och för framtida aktiviteter.

Du kan bo på fjällstationen eller i tält. På fjällstationen finns restaurang, bar, liten butik, bastu, servicehus för självhushåll, en sport m. möjlighet att hyra ryggsäck, stavar, termos etc. I restaurangen serveras varje kväll en kulinarisk trerätters middag inspirerad av äldre tiders rätter som serverades i mitten av 1900-talet. Förrättsmeny brukar uppskattas av alla. Till middagarna finns också möjlighet att köpa till ett vinpaket anpassat till dagens rätter.

I samband med anmälan kommer det startas en sluten facebookgrupp där dialog och information kan ske mellan deltagarna och fjällfararna.

Dag 1
Vi samlas i Nikkaluokta klockan 09.00. Fjällfarare möter upp och välkomnar med genomgång av turen och utrustningarna innan avfärd mot Kebnekaise fjällstation. Första dagen vandrar vi 19 km alt. 13 km (vid val av båttur). Turen tar normalt mellan 6-7 timmar.
Dag 2

Topptursförsök. En heldag, som startar 06.45, i det högalpina området med nya perspektiv och vyer som du kommer komma ihåg hela livet. Åter fjällstationen tidig kväll för bastu och middag. Ca tolv timmars vandring med en stigning på 1800 höjdmeter och sträckan är 18 km. Terrängen är högalpin brant blockterräng, exponerat för väder och vind. Blockmarken har bitvis snö på och mellan stenblocken. Snölegor med varierande bärighet kan ligga längs leden.

Mer information kan fås på http://www.lansstyrelsen.se/Norrbotten/Sv/djur-och-natur/friluftsliv/leder-och-stugor/leder/kebnekaise-vastra-leden/Pages/default.aspx

Dag 3
Normalt startar avfärden mot Nikkaluokta 08.00. I normalfallet är vi åter i god tid innan 16.00. Dagens vandring är 19 km alt. 13 km (vid val av båttur). Turen tar normalt mellan 6-7 timmar. Avslutningsvis utvärderar vi turen.

 

Planerade avgångar 2018:

24-26/7

(7-9/9 – Fullbokat)

I arrangemanget ingår:
Kompendium med beskrivning av träning, förebyggande vård och utrustning
Dialog och stöd innan turen med medföljande fjällfarare
Sluten facebookgrupp för information och frågeställningar
Fjällfarare tillgängliga under hela turen för frågor och stöd samt inställning av ryggsäck, utrustningsalternativ, tejpning, gångteknik etc.
Utbildning i fjällkunskap löpande under turen
Vandring från Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstation tur och retur
Genomgång kring mat, vätska och utrustning
Toppförsök Kebnekaises sydtopp
Eventuell behövlig säkerhetsutrustning vid topptursförsöket

Bearfoot North tillhandahåller viss vandringsutrustning på begäran
Bearfoot North erbjuder matpaket med 3 luncher och 2 middagsbuffé
Deltagagandet sker på egen risk och det är upp till varje deltagare att själv säkerställa att denne är rätt försäkrad för turen.

Runt omkring

Från Kiruna till Nikkaloukta kan man välja antingen buss eller taxi, busstider finns på http://ltnbd.se/ eller boka taxi hos Kiruna Taxi 0980-12020.

Kläder och annan utrustning som ni reser med kan låsas in i förvaringsskåp i Nikkaloukta.

Vi rekommenderar att ni sover natten innan turen i Nikkaluokta. Se till att ni fått sova en god natts sömn så att ni är utvilade. Tidigare gäster har varit väldigt tacksamma med maten som serveras i restaurangen. Kom gärna i god tid så hinner ni se er omkring runt om i Nikkaluokta på kvällen förutom den konst och information som finns i huvudbyggnaden som är intressant att studera. Flertalet tidigare deltagare har valt att sova över ytterligare en natt i Nikkaluokta vid återkomsten för att vila upp sig och framförallt smälta intrycken från turen. Bokning av boende sker hos www.nikkaluokta.com.

Val av eventuell båttransport görs vid båtens angöringsbrygga på upp- respektive återgången från fjällstationen och betalas på plats.

För den som önskar finns möjlighet att åka helikopter mellan Nikkaluokta och Kebnekaise fjällstation. Om detta alternativ väljs rekommenderar vi att ni tar detta på tillbakavägen. Observera att Helikoptertransport kan ställas in/försenas vid dåligt väderlek. Bokning av helikopter sker direkt till Kallaxflyg. www.kallaxflyg.se

 

Mat och boende

Det finns i huvudsak två alternativ, bo på fjällstationen och välja matpaket eller bo i tält och ta med egen mat, viss mat kan köpas i fjällstationens lilla butik. Vi har förbokat boende och mat för samtliga gäster då det normalt är fullbokat större delen av sommaren på fjällstationen. Självklart kan man också välja att bo i tält och välja matpaket eller bo på fjällstation och ta med egen mat.

För enkelhetens skull och för att få en riktigt bra helhetsupplevelse rekommenderar vi att ni bokar helpension med boende på fjällstationen. Matpaketet består av två rejäla frukostar, två lunchpaket som var och en gör i samband med frukost på fjällstationen samt två trerättersmiddagar i trevlig miljö i fjällstationens restaurang. Första dagen serveras ett färdigt lunchpaket. Boende på fjällstationen två nätter kostar 1900 kr och matpaketet kostar 1600 kr. Väljer man boende i tält tillkommer ca 1400 kr/person i serviceavgift, under högsäsong kan det var utmanande att hitta en vettig tältplats runt fjällstationen.

Vid topptursförsöket medtas mat för två måltider och som kan tillagas med det varma vattnet som medförs i termosen.

Tänk på att du behöver ha med dig nötter, bars, godis, frukt etc. att äta vid varje paus för att tillföra energi. Möjlighet finns att komplettera både i Nikkaluokta och på fjällstationen.

Kom ihåg att fylla termosen innan vi träffas i Nikkaluokta första dagen inför vandringen till fjällstationen.

Normalt bor de flesta i Nikkaluokta natten innan avfärden, de som önskar kan också höra av sig så bokar vi tillsammans en stuga natten innan avfärd. Både middag och frukost kan bokas i Nikkaluoktas restaurang.

 

Vára tidigare deltagare tipsar

Träna långa pass och backar med ryggsäck innan turen.

Använd stavar på hela turen för att avlasta benen på platten och uppför samt minska belastningen på knäna nedför.

Utrustningslista

När resan är betalt skickas ett kompendium som djupare beskriver nedanstående utrustningslista.

Nödvändig utrustning:
Korta underbyxor kalsong/trosor
Underställströja
Strumpor och kängor, minst mellanhög med kraftig sula
Långa byxor
Vindtät jacka
Keps
Regntät jacka och byxa. Byxorna ska gå att ta på/av utanpå kängorna
Förstärkningsplagg. Tunn dun-/syntetjacka alternativt TJOCK flecce-/ylletröja. Ska rymmas under regnjackan
Mössa och handskar
Ryggsäck ca 30 l (finns att hyra på fjällstationen)
Sittunderlag
Termos med varmt vatten, minst 0,5 liter (finns att hyra på fjällstationen)
Vattenflaska & mugg

 

Lämplig utrustning:
Stavar, rekommenderas starkt (finns att hyra på fjällstation)
Tejp och skavsårsplattor till fötterna
Extra uppsättning strumpor
Buff/halsduk
Toapapper & våtservetter
Solglasögon och solskyddsmedel