Sveriges högsta punkt – Upplev Kebnekaise

  • Antal dagar: 3
  • Planerade avgångar: 29/6-1/7 2021 och 3-5/9 2021
  • Plats: Kebnekaise, Nikkaloukta
  • Svårighetsgrad: Avancerad - Kräver träning innan turen.
  • Antal deltagare: 8-14
  • Pris: 5,995 SEK

 

Ett äventyr utöver det vanliga väntar dig och dina likasinnade. Ta med dina vänner till fjällen och en oförglömlig upplevelse tillsammans på Kebnekaise.

Kebnekaise! Sveriges högsta fjäll. Ödmjukhet och respekt för naturens kraft och utmaningar krävs. Vi utforskar omgivningen och gör ett topptursförsök av Kebnekaise. Väl uppe på toppen, med en utsikt som är enastående, känner du dig speciell!

Under tre dagar berikar vi oss och tar in alla intryck som bara den dramatiska alpina miljön runt Kebnekaise kan erbjuda. Besöket i det svenska högalpina området som med sina majestätiska toppar och magiska glaciärer. Oavsett var du befinner dig slås du av en utsikt som är förtrollande. Det här är dagar som för alltid kommer att finnas kvar i minnet.

Ett stort mervärde som tidigare deltagare lyft fram är den utbildning de upplever sig få. Vad tänka på när man går i stenig terräng? Vilka åtgärder vid kort och lång rast? Hur länge ska man gå? Vilket tempo? Hur länge rasta? Hur äta och dricka under turen? Hur klä sig vid olika väder? Vad ska man tänka på om man vill göra en egen tur med barnen etc. Fler deltagare har uttryck att ”fjällutbildningen” har varit en överraskande positiv överraskning och väldigt värdefull, både under turen och för framtida aktiviteter.

Du kan bo på fjällstationen eller i tält. På fjällstationen finns restaurang, bar, liten butik, bastu, servicehus för självhushåll, en sport med möjlighet att hyra ryggsäck, stavar, termos etc. I restaurangen serveras varje kväll en kulinarisk middag inspirerad av äldre tiders rätter som serverades i mitten av 1900-talet.

I samband med anmälan kommer det startas en sluten facebookgrupp där dialog och information kan ske mellan deltagarna och fjällfararna.

Dag 1
Vi samlas i Nikkaluokta klockan 09.00. Fjällfarare möter upp och välkomnar med genomgång av turen och utrustningarna innan avfärd mot Kebnekaise fjällstation. Första dagen vandrar vi 19 km. Turen tar normalt mellan 6-7 timmar.
Dag 2

Topptursförsök. En heldag, som startar 06.45, i det högalpina området med nya perspektiv och vyer som du kommer komma ihåg hela livet. Åter fjällstationen tidig kväll för bastu och middag. Ca tolv timmars vandring med en stigning på 1800 höjdmeter och sträckan är 18 km. Terrängen är högalpin brant blockterräng, exponerat för väder och vind. Blockmarken har bitvis snö på och mellan stenblocken. Snölegor med varierande bärighet kan ligga längs leden.

Mer information kan fås på http://www.lansstyrelsen.se/Norrbotten/Sv/djur-och-natur/friluftsliv/leder-och-stugor/leder/kebnekaise-vastra-leden/Pages/default.aspx

Dag 3
Normalt startar avfärden mot Nikkaluokta 08.00. I normalfallet är vi åter i god tid innan 16.00. Dagens vandring är 19 km alt. 13 km (vid val av båttur). Turen tar normalt mellan 5-6 timmar. Avslutningsvis utvärderar vi turen.

 

I arrangemanget ingår:
Kompendium med beskrivning av träning, förebyggande vård och utrustning
Dialog och stöd innan turen med medföljande fjällfarare
Sluten facebookgrupp för information och frågeställningar
Fjällfarare tillgängliga under hela turen för frågor och stöd samt inställning av ryggsäck, utrustningsalternativ, tejpning, gångteknik etc.
Utbildning i fjällkunskap löpande under turen
Vandring från Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstation tur och retur
Genomgång kring mat, vätska och utrustning
Toppförsök Kebnekaises sydtopp via västra leden
Eventuell behövlig säkerhetsutrustning vid topptursförsöket

Bearfoot North tillhandahåller viss vandringsutrustning på begäran
Bearfoot North erbjuder boende och matpaket
Deltagandet sker på egen risk och det är upp till varje deltagare att själv säkerställa att denne är rätt försäkrad för turen.

Mat, boende och transporter

För att enklast ta er från Kiruna till Nikkaluokta och tillbaka förbokar ni era biljetter via https://nikkaluoktaexpressen.se.

Normalt bor de flesta i Nikkaluokta natten innan avfärden.

Vi har tillsammans med Sarri Nikkaluokta gjort iordning ett paket som beställs via oss. Middag, sängplats i stuga och frukost för 1150 kr per person.

Det finns i huvudsak två alternativ, bo på fjällstationen och välja matpaket eller bo i tält och ta med egen mat, viss mat kan köpas i fjällstationens lilla butik. Vi har förbokat boende och mat för samtliga deltagare då det normalt är fullbokat större delen av sommaren på fjällstationen. Självklart kan man också välja att bo i tält och välja matpaket eller bo på fjällstation och ta med egen mat.

För enkelhetens skull och för att få en riktigt bra helhetsupplevelse rekommenderar vi att ni bokar helpension med boende på fjällstationen. Matpaketet består av rejäla frukostar, två lunchpaket som var och en gör i samband med frukost på fjällstationen samt middagar i trevlig miljö. Första dagen levereras ett färdigt lunchpaket. Boende på fjällstationen två nätter kostar 2110 kr och matpaketet kostar 1990 kr. Väljer man boende i tält tillkommer ca 700 kr/person i serviceavgift, under högsäsong kan det var utmanande att hitta en vettig tältplats runt fjällstationen. Man bör också ta i beaktande att det är betydligt mer ansträngande att gå med full fjällpackning med tält, sovsäck, liggunderlag, extra sovkläder etc. till fjällstationen än med en lättare dagsturspackning.

Vid topptursförsöket medtas mat för två måltider och som kan tillagas med det varma vattnet som medförs i termosen. Tänk på att du behöver ha med dig nötter, bars, godis, frukt etc. att äta vid varje paus för att tillföra energi. Möjlighet finns att komplettera både i Nikkaluokta och på fjällstationen. Vi kommer också gå igenom både vid start och vid informationen om topptursförsöket om hur ni ska packa och vad ni ska ha med er.

Kom ihåg att fylla termosen innan vi träffas i Nikkaluokta första dagen inför vandringen till fjällstationen.

Utrustningslista

När resan är betalt skickas ett kompendium som djupare beskriver nedanstående utrustningslista.

Korta underbyxor kalsong/trosor
Underställströja
Strumpor och kängor, minst mellanhög med kraftig sula
Långa byxor
Vindtät jacka
Keps
Regntät jacka och byxa. Byxorna ska gå att ta på/av utanpå kängorna
Förstärkningsplagg. Tunn dun-/syntetjacka alternativt TJOCK flecce-/ylletröja. Ska rymmas under regnjackan
Mössa och handskar
Ryggsäck ca 30 l (finns att hyra på fjällstationen)
Sittunderlag
Termos med varmt vatten, minst 0,5 liter (finns att hyra på fjällstationen)
Vattenflaska & mugg
Stavar, rekommenderas starkt (finns att hyra på fjällstation)
Tejp och skavsårsplattor till fötterna
Extra uppsättning strumpor
Buff/halsduk
Toapapper & våtservetter
Solglasögon och solskyddsmedel