Smak av vildmarken

  • Antal dagar: 3
  • Plats: Hemavan
  • Svårighetsgrad: Medium - Kräver träning innan turen
  • Pris: Lämnas vid förfrågan

Att få uppleva fjällen med lätt packning och sova i stuga med tillagad mat är en tur för den som första gången vill prova på fjällen eller för den som helt enkelt vill bo inomhus på nätterna.

Turerna kommer genomföras i en lättsam miljö där vi under dagsturerna på ett enkelt sätt går igenom och provar de olika färdigheter som krävs för att kunna må bra under fjällturer. Hur genomför vi kort respektive lång rast? Hur skydda sig vid längre raster i dåligt väder? Hur packar vi våra ryggsäckar? Vilken utrustning är lämplig? Hur håller vi oss torr, varm och mätt? Etc.

Turen börjar redan i god tid före genomförandet med information om träning och utrustning. Genom dialog med deltagarna via Facebookgrupp skapar vi ett gemensamt lärande.

Val av tur sker normalt under vårvintern så att resor hinner bokas i god tid, vi kommer också anpassa turen och välja tur som kan anpassas under genomförandet till deltagarna och deltagarnas önskemål. Förhoppningsvis kan vi även få in en kortare toppbestigning av ett lämpligt berg för att på ett ännu bättre sett se de stora och vidsträckta vyer som kan beskådas i fjällen runt Hemavan.

I samband med anmälan kommer det startas en sluten facebookgrupp där dialog och information kan ske mellan deltagarna och fjällfararna. Du kommer också erhålla en omfattande information kring träning, förebyggande aktiviteter och utrustning.

Runt om Hemavan finns flera turer som är lätta att nå och samtidigt fort komma upp på kalfjället. Vi anpassar dagsturerna efter väder och vind.

Man kan välja att bo i egen boende eller tillsammans med gruppen. De som väljer att bo tillsammans med gruppen tillagar och äter frukost och middag tillsammans i stugan. På morgonen gör vi iordning och tar med oss lunchpaket. Möjlighet finns att ordna mat själv eller köpa helpension.

Målsättningen är att menyn ska präglas av lokala råvaror där vi lagar mat från grunden som ger oss en god matupplevelse och energi för dagarna ute på fjället.

Dag 1
Vi samlas vid vald utgångspunkt 09.00 och går igenom turen samt den utrustning vi har med oss, ev. komplettering eller lämnade av överflödig utrustning. Första dagen kommer vi börja med lugn vandring och bekanta oss med utrustningen, raster, miljön, justera ryggsäckar, packa om utrustning etc.

Viktigt och se till att man fått en god natts sömn och är utvilad innan turen startar. Vi rekommenderar att man anländer till utgångspunkten redan dagen innan.

Första dagen genomför vi normalt en tur i snällare miljö som är något plattare. Transporter till utgångspunkterna igår.

Dag 2
Förhoppningsvis kan denna dag ge oss möjlighet att söka oss uppåt till någon lämplig topp, finns denna möjlighet kommer att kunna beskåda den omgivande miljön på ett storslaget sätt.

Att genomföra topptur är mer krävande och vi håller ett lämpligt tempo.

Dag 3
Sista dagen är vår förhoppning av gästerna själva kan välja önskvärd miljö och att vi tillgodoser detta önskemål kopplat mot aktuellt väder.

Normalt är vi tillbaka vi utgångsplatsen strax innan 16.00 och vi avslutar med att utvärdera turen.

Många av våra tidigare gäster har uttryckt värdet av att stanna kvar en natt för att kunna ta in och smälta de upplevelser de varit med om istället för att direkt återgå till vardagen.

 

I arrangemanget ingår:
Kompendium med beskrivning av träning, förebyggande vård och utrustning
Dialog och stöd innan turen med medföljande fjällfarare
Sluten facebookgrupp för information och frågeställningar
Fjällfarare tillgängliga under hela turen för frågor och stöd samt inställning av ryggsäck, utrustningsalternativ, tejpning, gångteknik etc.
Utbildning i fjällkunskap löpande under turen
Vandring enligt för dagen vald färdväg, påverkbart av deltagarna
Genomgång kring mat, vätska och utrustning
Behövlig säkerhetsutrustning

Bearfoot North tillhandahåller viss vandringsutrustning på begäran såsom dagsryggsäck, termos etc. till rimliga priser. Bearfoot North kan också hjälpa till vid inköp av utrustning, till viss del till nedsatta priser.
Deltagagandet sker på egen risk och det är upp till varje deltagare att själv säkerställa att denne är rätt försäkrad för turen.

Runt omkring

Utifrån valt utgångsläge kommer vi skicka mer information kring boende, resor etc.

Reskläder och annan utrustning som ni reser med kan lämnas i Stugan.

Vi rekommenderar att ni sover natten innan turen vid valt utgångsläge. Se till att ni fått sova en god natts sömn så att ni är utvilade. Normalt brukar vi samordna så att vi träffas på kvällen dagen innan och bor i samma boende under hela turen.

Flertalet tidigare deltagare har valt att sova över ytterligare en natt i valt utgångsläge vid återkomsten för att vila upp sig och framförallt smälta intrycken från turen.

Eventuella tillägg såsom inköp av mat på vägen eller liknande betalas på plats.

 

Mat

Antingen ordnar man maten själv eller så tar man helpension och tillagar och äter tillsammans i gruppen.

 

Våra tidigare deltagare tipsar

Träna långa pass med ryggsäck innan turen så du vänjer kroppen vi belastning och minskar träningsvärken under turen. Börja med kortare pass och lätt packning, öka på eftersom. Gå med fördel i backar.

Använd stavar på hela turen för att avlasta benen på platten och uppför samt minska belastningen på knäna nedför.

Utrustningslista

När resan är betalt skickas ett kompendium som djupare beskriver nedanstående utrustningslista.

Nödvändig utrustning:
Korta underbyxor kalsong/trosor
Underställströja
Kängor och strumpor, med minst en extra uppsättning strumpor
Långa byxor
Vindtät jacka
Keps
Regntät jacka och byxa. Byxorna ska gå att ta på/av utanpå kängorna
Förstärkningsplagg. Tunn dun-/syntetjacka alternativt TJOCK flecce-/ylletröja. Ska rymmas under regnjackan
Mössa och handskar
Ryggsäck ca 30 liter
Sittunderlag
Termos
Vattenflaska & mugg

 

Lämplig utrustning:
Stavar/vandringsstav
Tejp och skavsårsplattor till fötterna
Extra uppsättning strumpor
Buff/halsduk
Toapapper & våtservetter
Solglasögon och solskyddsmedel
Myggmedel