Förra helgen var det dags för turen ”Upplev och bestig Kebnekaise”, en öppen tur med deltagare från hela Sverige, från Skåne i söder till Luleå i norr. Vi var totalt sju deltagare inklusive mig själv som guidade turen.

Vi åkte skidor i det dramatiska alpina landskapet från Nikkaluokta, och vårt mål var Tarfala där vi skulle stanna för att övernatta. Vädret var klart med sol och vi gick på hög höjd över Tjevrok och Tarfala lahkku, renhjordarna höll oss sällskap på fjällsluttningarna, man kan säga att vi hade de absolut bästa tänkbara förhållanden. Det blev en lång tur och när vi kom fram mot kvällskvisten bjöd himlen på de mest underbara färger i nattljuset.

Dagen efter skulle vi ta oss från Tarfala till Kebnekaise fjällstation och det blev en enda lång och njutbar skidåkning nedför i 8 km. Väl framme i Kebnekaise bjöds det på bastu och trerättersmiddag, någonting vi alla tyckte vi var väl värda!

Efter en god natts sömn var det dags för topptur! Att vandra upp till sydtoppen som ligger på 2104 möh är en stark upplevelse som kräver en hel del. Vi åkte skidor via Kittelbäcken upp till Kittelsjön bakom Tuolpagorni där vi bytte till stegjärn. Vi vandrade sedan uppför Vierrenvares sluttningar upp till 1700 möh för att sedan ta oss ned till Kaffedalen där vi åt lunch ute på fjället. Vi stiger uppåt efter Kebnekaises södra sida upp till platån på 2000 möh, där siktar vi toppen, som en liten spets sticker den rätt upp mot skyn.

Även denna gång känns det stort att stå på Sveriges högsta punkt. Att blicka ut och ha en 360 grader utsikt, känslan är obeskrivlig. Gästerna är minst lika hänförda och det är en speciell känsla att få uppleva detta med dem, att få berätta om toppar, glaciärer och vyer ända bort mot Norska havet och Ahkka massiven 100 km bort i sydväst.

Dagen efter fick vi se toppen igen – denna gång i strålande solsken och med hjälp av helikoptern som hjälpte oss upp till platån för att vi med lätta steg skulle få gå upp och njuta…

Som alltid när vilt främmande människor samlas i en naturupplevelse så kommer man snabbt väldigt nära varandra och gruppsamarbetet är en otrolig härlig upplevelse på sidan om allt annat som turen har att bjuda på.

Bilder från turen – se här.


Häng med på nästa tur till Kebnekaise!

Kebnekaise är lika hänförande vinter som sommar. Nästa tur går mellan den 11 och 14 juli och vi har även en hösttur mellan den 10 – 13 september. Kontakta mig om du är intresserad av att följa med!

 

Hälsningar,

Classe